Du er her: Artikler -> Grupper -> Gartnerens guide til... -> ..fjernelse af mos fra græsplænen  
 

..fjernelse af mos fra græsplænen

Mosrive
Mosrive


Vertikalskærer
Vertikalskærer


Vertikalskærer - underside
Vertikalskærer - underside


De danske haveejere har, mest i følge dem selv, mange problemer. Et af de største må så afgjort være mos i græsplænen. Det er i hvert fald et spørgsmål som tit og ofte dukker op både i min mailbox, i havebrevkasser her og der samt et spørgsmål som tit bliver stillet i havecentre rundt omkring.

Hvorfor kommer det?

Der er mange muligheder for at blive mosset kvit, men fælles for dem alle er at hvis ikke man starter ved roden, dvs. gør noget for at ændre vækstbetingelserne for mosset, så kommer det bare igen.

I haver med mange store og skyggende træer er der god grobund for mos. Steder med skygge er tit også bedre til at holde på fugtigheden og det er også de steder hvor græsset gror dårligst pga. manglen på sol. Sådanne steder kan det være en ide at tynde lidt ud i træerne så der kommer mere sol, men det er måske også at gå lidt til yderligheder. Her må man så gøre op med sig selv - træer eller mos. Eller kæmpe en årlig kamp for at fjerne mosset...

Men også i mange villahaver er plænerne tæt besatte med mos trods det at der er sol hele dagen lang. Det skyldes at græsset bliver klippet alt for tit og alt for kort. Jo højere græsset er, jo bedre kan det kvæle mosset. Tager man sin plæneklipper frem mindst en gang om ugen og denne er sat til at klippe græsset så lavt som muligt, så går det galt. Det svækker græsset og mosset kan få relativt let spil. Jo mindre top der er på græsset, jo mindre rod er der også - og jo mindre rod, jo dårligere klarer græsset sig... Det siges at rodens længde er 2-3 gange længden på toppen. Så er toppen kort skal den alt for lille rod bruge alt for mange kræfter på at sætte ny top når plænen bliver klippet - og så snart toppen igen har en størrelse så den kan forsyne roden med grokraft, så bliver den klippet væk... i sandhed en ond cirkel.

Klip græsset - men ikke for kort

Græs kan sagtens tåle at blive klippet, men især om foråret må den ikke klippes for kort - de første 3-4 gange plænen klippes skal plæneklipperen sættes i mellemste eller måske endda højeste hak. På den måde kan græsset selv sørge for at mosset ikke får fat. Henad sommeren kan man igen sætte maskinen et hak ned hvis man absolut skal have en kort og ekstremt tæt plæne.

Her hos os er vi ikke altid lige hurtige til at komme ud med græsklipperen, til trods for at alt havearbejde som kan udføres med maskine er den slags havearbejde som kommer i første række. Der kan godt gå 10-14 dage mellem hver klipning. Selvfølgelig bliver græsplænen lige lidt rigeligt langhåret ind i mellem. Til gengæld har vi ikke haft noget mos i de sidste 20 år. Og det til trods for at vi har en del træer som skygger en del af plænen næsten konstant.

Fjern mosset

Er hele plænen inficeret med dette grønne stads, mosset, og kan man ikke klare synet af den slags, så skal det selvfølgelig fjernes. Mulighederne og metoderne til det er mange.

Man kan bruge en almindelig rive - det er ekstremt hårdt og man får næsten altid rykket halvdelen af græstørven med op. Så det er ikke ideelt. Så kan man jo investere i en mosrive. Det er en rive som har nogle meget smalle tænder som til gengæld er ret lange. Den glider oven på jorden, men neden under mosset, som derved bliver fjernet. Denne rive er meget effektiv, men detsværre er den en smule tung, så også denne bliver man ret hurtigt træt af at gå med. Til mindre plæner og tålmodige sjæle er den dog rigtig god.

Så kan man få en speciel mosfjernerkniv til en rotorplæneklipper. Det er faktisk bare en kniv med en fjeder i hver ende. Denne fjeder sørger for at fjerne mosset særdeles effektivt, men det virker på mig som en ret hårdhændet metode, både for plænen og for plæneklipperen. Men det er sådan nærmest en tænkt betragtning, jeg har aldrig set en sådan kniv i aktion eller en plæne som har fået en tur med sådan en. Til gengæld er det en billig måde hvis man allerede har en rotorklipper, under 100 kroner koster sådan en mosfjernerkniv.

Så kan man få en elektrisk mosfjerner, de minder om en cylinderklipper, altså en tromle hvorpå der er monteret små fjedre som også kradser mosset op og smider det enten fremad eller bagud. Her er det nok det smarteste at gå efter en model som smider det fremad, så kan man samtidig skubbe en hel dynge mos sammen. Smider den mosset bagud skal man bagefter til at rive hele plænen for at få samling på mosset. Hvis man da ikke vælger en model med opsamler... (som alligevel altid løber alt, alt for hurtigt fuld...). Disse maskiner kan fås til priser fra 3-400 kroner.

Endelig er der den ultimative mosfjerner, en vertikalskærer. En maskinen hvor der er monteret massevis af trekantede knive på en aksel, som både rykker mosset op, men samtidig også laver massevis af små uanseelige huller i plænen så der kommer luft til rødderne. Dette gør at græsset kommer til at gro bedre, især hvis det er på steder med en del trafik hvor jorden er blevet sammenpresset. En vertikalskærer fås enten som en maskine med motor eller man kan få den til montering på en texas-fræser. Modellen med motor koster 3-4000 kroner, men den kan da også lejes for et mindre beløb 2-300 kroner for en dag.

Ligegyldigt hvilken af ovenstående metoder man vælger, så ender det altid med at være enorme mængder mos som skal køres væk, det kan dreje sig om flere trailere fulde. Der er dog ikke nogen grund til at køre det væk, det kan sagtens smides i komposten, bare det blandes med andet materiale så det ikke klapper for meget sammen.

Husk gødning

Hele plænen ser herrens ud efter sådan en omgang mosfjernelse, men den kommer lynhurtigt til sig selv igen. Især hvis man samtidig giver den noget at leve af. Og hører man til dem som tit lufter græsslåmaskinen og klipper sit græs lidt lavt og tæt, så er det endnu vigtigere at græsset får noget gødning så mosset kan undgås i fremtiden.

Man kan anvende en almindelig NPK-gødning, og der gives 3, måske 4 gange på en sæson, alt efter hvor flittig man har lyst til at være. I starten af april når væksten starter, i midten af maj og igen i august måned. Og så kan det også være en god ide at give en smule i oktober hvis der er mildt - græsset bliver ved med at gro meget længe. Hvor meget gødning der skal gives står på posen. Nogle gange, og især på lette jorde, kan det være en god ide kun at give halvt så meget som der står, men så til gengæld give op til dobbelt så mange gange jævnt fordelt hen over sæsonen.

Kalk hjælper?

Nogle gange hører man nævnt at hvis mosset skal undgås, så skal man give plænen kalk. Det er bare ikke nødvendigvis noget som har noget på sig - nogle typer mos trives på sur jord, dvs. kalkfattig, men der er så sandelig også mos som trives på mere basisk jord, altså jord med højt indhold af kalk. Kalk kan være en god ide at give især gamle græsplæner, det skader ikke at give plænen kalk og det koster da heller ikke mange basseører, men det kan lige så let være spild. Vil du være sikker, så få lavet en jordbundsanalyse.

Kemikalier?

Men der må da findes et eller andet vidundermiddel så vi slipper for alt det bøvl med gødning og mosfjerner-maskineri, men kan beholde vores plæne? Njaa... egentlig ikke. Det er ret udbredt at bruge jernvitriol til formålet. Det slår også mosset ihjel noget så eftertrykkeligt. Blander man det op i vand og begynder at vande det ud i den ene side af plænen kan man allerede når man når til den anden ende se en tydelig forskel i farven. Det som fik først er allerede brunt. Men selv om mosset dør så skal det stadig fjernes. Og dødt mos er ikke meget nemmere at rive væk end det er i levende udgave. Man kan godt lade det døde mos være tilbage og det vil i løbet af nogen tid også forsvinde, men det ser bestemt ikke pænt ud i mellemtiden. Desuden har jernvitriol den bivirkning at det misfarver noget så frygteligt, så det skal holdes langt væk fra sten og anden betonbelægning, medmindre man da vil have gullige/brunlige plamager.

For nogle år siden kom Bayer med et middel mod både ukrudt, mos og til gødning af græs samlet i en. Det er, efter min ringe mening, den største svinestreg jeg længe har set. Det undrer mig at et sådant middel overhovedet kunne blive godkendt til brug i danske haver.

Det er ikke noget jeg siger fordi jeg er helt vildt økofanatiker eller fordi det middel deri som fjernede ukrudtet var farligere end andet. (Det var det samme middel som er i flydende plænerens). Nej, det er det at det sælges som en form for gødning... folk er nemlig særdeles tilbøjelige til at give gødning 'på slump' og til 'lige at give lidt ekstra'. Sådan noget skal man bare ikke gøre med kemikalier. De virker ikke bedre bare fordi de får en slat ekstra. Står man med en dunk med flydende plænerens så er man lidt mere påpasselig med at få den rigtige mængde ud på det rigtige areal. Heldigvis var dette middel møjhamrende dyrt så det er nok begrænset hvor meget der blev solgt af det... Men mange var fristede af det ved jeg.

I øvrigt er jeg ikke spor tilhænger af de hormonmidler som sælges til plænerens, herregud, lidt ukrudt i plænen er da også grønt. Et af mine favorit-tidspunkter i haven er faktisk når min plæne står helt gul af mælkebøtter. Det er da smukt.

Dovenskab..

..er den bedste kur mod mos i plænen. Lad græsset blive lidt højere, giv et par dage ekstre mellem hver slåning af plænen, læg dig i stedet ned på den og glo op i skyerne mens du hører fuglene kvidre. Og tag dig ikke af at din familie i den forbindelse tror du er blevet lidt småtosset - det er faktisk herligt at ligge ude på plænen med et tomt blik i øjnene mens man hører verden gå forbi på en stille sommerdag - med eller uden mos.

Skrevet af: Webmaster, mandag den 18. marts 2002
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 19. april 2009