Du er her: Artikler -> Grupper -> Noget om... -> Mads og bønnestagen  
 

Mads og bønnestagen

Bønnestagerne
Bønnestagerne


Nyplantede stangbønner
Nyplantede stangbønner


Stangbønne 'Neckarkönigen'
Stangbønne 'Neckarkönigen'


Stangbønne 'Neckargold'
Stangbønne 'Neckargold'


Græskar
Græskar


(eller: Køkkenhaven sæson 2001)

Nu hvor det igen er forår er det første store arbejde at få køkkenhaven gjort klar. Min bliver fræset hvert forår, 2 gange. Dette er sket, men der er stadig lige koldt nok til at gå i gang med at så og sætte kartofler syntes jeg. Først når ukrudtet begynder at spire er jorden varm nok, så indtil videre tager jeg det stille og roligt. Tiden bliver så brugt til at tænke lidt over hvad der skal stå hvor. Men også til at se lidt tilbage på sidste sæson så jeg kan få en ide om hvad der skal gøres på samme måde som sidste år og hvad der skal gøres anderledes.

Kartoflerne sidste år gik helt galt. De blev sat tidligt, samtidig med de blev sat blev de hyppet. Det syntes jeg ikke vi slap godt fra... Det var ikke mig som satte dem, for står det til mig så skal de ikke hyppes samtidig med de bliver sat. Det er ikke til at luge ukrudt på den kam der bliver. I stedet vil jeg foretrække at sætte kartoflerne og først når der skal luges ukrudt første gang hyppes der - så slår man to fluer med et smæk.

Nå, men vores kartofler sidste år groede totalt til i kvikgræs, de sidste 2 rækker opgav vi helt at få gravet op. Og nu er det stykke helt fyldt med rødder fra kvikgræs som helst skal fjernes, det er jeg dog næsten nået til bunds i.

Kartoffelhøsten bliver forhåbentlig lidt bedre i år. De sorter vi har er som sædvanlig Desiree som er lidt rød i skrællen og er god til at gemme, som tidlig sort vil jeg i år prøve Primula som skulle være en af de allertidligste. Og så er der Exquisa som er en erstatning for aspargeskartoflen. Exquisa er lidt større, giver lidt mere end asparges og smager næsten, men ikke helt, som en aspargeskartoffel.

Bønnestagerne

Engang dyrkede jeg masser af bønner som blev høstet og smidt i fryseren. Men det gik lidt i sig selv igen, vi fik ikke plukket bønnerne i tide og året efter spirede de meget dårligt - og dem som kom blev heller ikke høstet i tide... Jeg tror at grunden til den dårlige spiring var at de blev sået alt for tidligt. Bønner kræver en ret varm jord for at spire.

Jeg havde et år prøvet bønner med gule bælge. De så rigtig flotte ud når de modnede. Men siden vi ikke rigtig får dem høstet så kunne pladsen i haven jo bruges til noget bedre, en ekstra række gulerødder eller noget salat. Men så i 2000 fik jeg en lidt smågod ide (efter min egen mening i hvert fald :-). Stangbønner! Så kan man jo have det flotte syn uden at bruge ret meget plads på det. Og samtidig få det op i en højde så det kan ses ligegyldigt hvor i køkkenhaven man står.

Der blev indkøbt 21 bambusstokke på ca. 3 meters længde, og de blev sat op i 3 'telte' med 7 pinde i hver i det fjerneste hjørne, hvor de ikke ville tage lyset fra andre urter. Der blev købt stangbønner i 3 farver, gul, lilla og almindelig grøn og de blev sået med 3-4 frø ved hver pind, ca. midt i maj.

I alt var der 7 bønneplanter som spirede..... De fik lov at blive stående hele sæsonen, men det blev jo slet ikke som det var planen. Øv.

Men sidste år prøvede jeg igen, de samme bambuspinde, det samme sted (jaja, den slags er ikke godt men der var jo næsten ingen bønner der sidste år alligevel). Men denne gang blev bønnerne sået i drivhuset i starten af maj. 7-8 frø i en 12 centimeters potte. Efter et par uger blev de plantet ud, en potte ved hver bambuspind. Det var noget som gav mening. De groede rigtig flot og i løbet af juli måned var pindene helt dækket. Først kom der massevis af flotte blomster og så kom de flotte bønner. Vi fik som sædvanlig ikke høstet nogle af dem, men det var et flot indslag i haven.

Squash og græskar

Squash plejer vi også altid at have nogle stykker af - normalt giver de mange flere sqaush end vi kan spise. Sidste år skulle det så være den gule.... Den ser jo flot ud. Et lidt hævet bed blev anlagt og vores kompostbunke blev fyldt i dette bed. Der var godt med plads, så der skulle også være et par græskar, igen, bare fordi de er sjove at se på, ingen her gider spise dem.

Squash og græskar blev sået i potter i drivhuset i sidste halvdel af april, de spirede pænt og det lykkedes mig at holde sneglene fra dem. Omkring midt i maj hvor det begyndte at knibe med pladsen i drivhuset, blev de plantet ud, selv om der stadig var lige koldt nok. De groede da heller ikke ret meget derude, og da det samtidig regnede tit, var sneglene jo helt tossede - de åd det hele. Jeg kunne ikke overkomme at samle disse kræ sammen men jeg gjorde da et forsøg.

Der var flere græskarfrø i posen, så de blev sået. Spirede fint og blev plantet ud i bedet. Men endnu en gang kom sneglene. Denne gang fik de heldigvis ikke taget livet helt af planterne, der var nogle små skud tilbage som efterhånden begyndte at gro. Og pludselig, midt i juli måned, var der blomster på - og græskarranker over det hele. Snart efter kom der et par frugter, som meget hurtigt blev større. Det var faktisk flot, det så rigtig frodigt ud.

Status

Sammenlignet med andre år, så var sæson 2001 i køkkenhaven vist meget god. Vi fik nogle afgrøder ud af det, både ærter, salat, gulerødder og som altid masser af løg. Der var selvfølgelig ting som det ville være skøt at have undgået, men også masser af ting som skal gentages i år. Gule squash og stangbønner skal jeg i hvert fald have igen. Og det varer ikke længe inden de kan sås i drivhuset.

Skrevet af: Webmaster, torsdag den 18. april 2002
Senest opdateret af: Webmaster, torsdag den 18. april 2002