Du er her: Artikler -> Grupper -> Landsbladet -> Clematis  
 

Clematis

Clematis 'Hagley hybrid'
Clematis 'Hagley hybrid'


Lige nu står mange af mine clematis i fuldt flor. Jeg har vel efterhånden omkring 10 rundt om i haven. Clematis er nemlig en af de plantearter jeg specielt godt kan lide. Fordi de både er nemme, blomstrer rigtig meget og fordi der altid er plads til en til. Når jeg siger clematis er det slyngplanterne jeg tænker på. Der findes nemlig også staudeclematis men dem har jeg - endnu - ikke stiftet nærmere bekendtskab med. Da disse clematis er slyngplanter er det meget naturligt at plante dem op ad et espalier ved en mur. Men her er det det nemt går galt. Clematis skal nemlig have en fugtighedsbevarende jord, men op ad husets sokkel er der næsten altid tørt, knastørt. Bl.a på grund af huset tagudhæng. Det kan dog afhjælpes ved at vande tit, men bedre er det at plante omkring en halv meter fra muren og plante skråt, så planten peger ind mod muren. At planten kravler hen ad jorden derind gør ikke noget, især ikke da man meget gerne skal plante en form for bunddække omkring roden for at holde på fugtigheden i jorden. Der skal i øvrigt gerne plantes sådan at planten står 15 dybere end den gjorde i potten den blev købt i. Grav gerne et ret stort hul og fyld det med en blanding af velomsat kompost, spagnum og jorden der blev gravet op, lige dele af hver sådan cirka.

Beskæring

På aldrende clematis ser man ofte at der først er blade og blomster halvanden til to meter oppe af stængelen. På et espalier ser det ikke videre fikst ud så derfor skal der beskæres. Denne beskæring vil gøre at der er blade og blomster helt fra jorden. Og det er ikke spor svært... Man kan dele beskæring op i 3 grupper: Clematis som blomstrer i marts-maj måned beskæres efter blomstring, dem som blomstrer fra juni og resten af året beskæres om foråret inden udspring, og dem som blomstrer både forår (marts - starten af juni) og efterår kan beskæres enten tidligt forår, inden udspring, hvorved årets første blomstring udebliver eller lige efter denne første blomstring, hvorved anden blomstring udebliver. (Her ville jeg nok vælge lige efter første blomstring, det er nemlig tit den første blomstring som er mest imponerende.) Selve beskæringen går nærmest bare ud på at fjerne hele toppen 20-40 cm over jorden. Ved de småblomstrede arter/sorter kan det godt være man i stedet skal tynde lidt ud, men at klippe hele toppen væk kommer man sjældent galt afsted med. Der er jo ingen grund til at gøre det mere besværligt end højst nødvendigt.

Hvilke?

Men hvilke clematis skal man så vælge? Dem som blomstrer nu omtales tit som 'storblomstrende'. De hedder storblomstrende fordi de har, nåja, store blomster. Jeg har set blomster så store som 22 cm i diameter men de kan på visse sorter blive endnu større. Mere normalt er det dog med blomster på 10-14 cm i diameter. De fleste af disse storblomstrende clematis blomstrer i 2-4 måneder, nogle endda endnu længere tid. Andre blomstrer 2 gange, nemlig med en hovedblomstring i juni måned og igen med en lidt mere spredt blomstring fra omkring august. Farverne er røde, blå/blålilla og hvid, i alle nuancer. Min favorit må være sorten 'Gipsy Queen' som har mørkviolette blomster med et fløjlsagtig skær. Eneste minus ved den er at den først begynder at blomstre omkring slutningen af august. Når der findes storblomstrende må der jo også findes småblomstrede clematis. Det er især de vilde arter og sorter af disse som omtales som småblomstrende. Disse blomstrer oftest først på året, meget tidligt. De blomstrer med en enorm mængde blomster på en gang, desværre varer denne blomstring kun omkring en måneds tid. Det skal dog ikke afholde nogen fra at plante dem. Husk der er altid plads til en ekstra clematis.

Skrevet af: Webmaster, fredag den 4. august 2000
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 1. januar 2006