Du er her: Artikler -> Grupper -> Landsbladet -> Blå krukker  
 

Blå krukker

Blå krukker
Blå krukker


Jeg er ved at blive besat af krukker. Store blanke blå krukker. Jeg synes at den blå farve passer så godt ind i haven, passer godt sammen med stort set alle blomsterfarver især hvid og lyserøde toner. Og solen får disse blå krukker til at skinne så smukt. Men om det lige er store blå krukker eller bare krukker i al almindelighed så er der nogle ting at huske på og overveje. For det første vil jeg ikke købe et billigt sæt med 3-5 krukker i byggemarkedet. Ikke fordi disse krukker nødvendigvis er dårlige, bare man husker at pris og kvalitet følges ad. Men simpelthen fordi størrelsen på krukkerne i disse sæt gør at kun de 2 største er brugbare i den sammenhæng jeg har brug for det. De mindste størrelser er simpelthen for små, der er kun plads til en enkelt pelargonie eller marguerit. Og de tørrer alt for hurtigt ud. De små størrelser skal vandes mindst en gang hver dag i sommerheden. Så hellere ofre pengene på en enkelt stor krukke, gerne i et flot design. De små krukker kan være udemærkede men de kræver at blive vandet tit. Springer man over bare en enkelt gang så planten deri tørrer ud, så ser den trist ud de næste mange uger. Skal krukken stå ude så skal der være hul i bunden, skal den stå i drivhus eller udestue er det ikke nødvendigt da man her selv styrer hvor meget vand den får, men et hul i bunden vil altid være en fordel. Og for at krukken skal kunne tåle frost skal der være et hul så der ikke kommer til at stå vand i den. Finder du drømmekrukken til terrassen og det viser sig den ikke har et hul så kan man med lidt forsigtighed bore et selv.

Plantningen

Når man skal tilplante krukken skal den fyldes ca. en trediedel op med lecasten. Leca er med til at dræne så der ikke kommer til at stå vand i bunden af krukken. Især hvis krukken skal stå ude hele året rundt er det vigtigt med leca i bunden. Fyld aldrig almindelig havejord i krukkerne. Det vil klappe sammen så der ikke kommer luft til rødderne. Brug allerhelst pottemuld, det giver de pæneste planter. Til større krukker kan almindelig gødet spagnum bruges og der kan evt. blandes lidt lecasten i. Fyld helst ikke krukken helt op med jord, lad en kant på et par cm være. Så bliver de nemmere at vande. Pasningen består i at vande og gøde. Gødningen gives nemmest som flydende hvergangsgødning i vandet. Flydende drivhusgødning er udmærket.

Nye muligheder

Efterhånden som der kommer flere og flere krukker til haven, får man også flere og flere muligheder. Hvis kun man har en enkelt eller to krukker så skal de helst se pæne ud hele tiden. Derfor planter man sommerblomster om foråret og måske lidt lyng om efteråret. Hvis bare man er flink til at nippe sommerblomsterne er de pæne meget længe. Men har man mange krukker, måske så mange at terrassen ikke længere er stor nok, så gør det ikke så meget at en enkelt ikke ligefrem står i fuldt flor. Så kan man plante nogle til med buksbom, lav kirsebærlaurbær eller andet stedsegrønt som pynter lidt om vinteren. De kan flyttes til et mindre synligt sted om sommeren hvor det mere er blomster som tæller. Rhododendron vil også være god i en krukke. De er utroligt flotte når de blomstrer i april-maj måned hvor det endnu er for tidligt med sommerblomster. Efter afblomstring kan de flyttes til et andet sted, måske til nordsiden af huset hvor det kan være svært at få andet til at gro. Rhododendron kan jo godt tåle en del skygge. Også sankthansurt er flotte i en krukke. Allerede først på sommeren kommer blomsterskærmene frem, selv om vi skal helt hen i august inden de begynder at få farve. Selv med rimfrost og sne er de visne blomster flotte. Men allerede efter 2-3 år skal de omplantes ellers vælter de ud til siderne og får en bar plet i midten. For tiden er min absolutte favorit i krukker dværgelefantgræs. Meget flot sammen med efterårslyng og med flotte krøllede blade vinteren igennem. Men husk at en grundregel er at alt kan gro i krukker, nogle planter kræver bare større krukker end andre.

Skrevet af: Webmaster, fredag den 15. september 2000
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 1. januar 2006