Du er her: Artikler -> Grupper -> Landsbladet -> 110 meter hæk  
 

110 meter hæk

Flishugger
denne flisdynge er der 110 meter bøgehæk. Brug den til at dække jorden mellem planterne i den nye hæk så ukrudt holdes effektivt nede.


OL i fjernsynet har ikke meget med haven at gøre. Og dog, de snakkede da til tider om hæk, 110 meter helt nøjagtigt. Men mindre kan da heldigvis gøre det. Alle ved hvad en hæk er og der findes næppe en have i hele landet hvor der ikke er mindst en af slagsen. Normalt står de i skellet ud mod vejen for at tilfældige forbipasserende ikke skal kigge ind. Eller de står ind mod naboen, hvilket kan give anledning til stridigheder. Det sker heldigvis sjældent. Skal der plantes ny hæk, skal en hæk skiftes ud eller skal der bare plantes efter i en eksisterende, så er det nu det skal foregå. Ved at plante nu, vil planterne få et godt udviklet rodnet så de kan modstå næste års - måske - tørre sommer. Her i starten af oktober er hækplanterne for alvor begyndt at dukke op i planteskolerne. Bliv ikke forskrækket over at de måske hænger med bladene eller at bladene direkte er visne/faldet af. Det er en naturlig reaktion fra planternes side når de bliver taget op nu. De er nemlig begyndt at tænke på at smide bladene for vinteren. Når så de bliver taget op ude fra marken bliver der selvfølgelig klippet nogle rødder over. Nu kan de ikke længere få den mængde vand op som er nødvendig for at holde bladene saftspændte. Derfor smider de dem, det skulle jo alligevel ske om nogle få uger. Så snart de igen bliver plantet vil rødderne begynde at gro men de nye blade kommer først frem næste forår. Men roden vil blive så meget større i forhold til en plante sat om foråret, at der skal blive meget tørt næste forår før man skal bekymre sig om at vande den. Og det gælder ikke kun hækplanter. Hække behøver ikke kun at være noget som står ud mod vejen eller naboen. Også inde i haven kan de være gode, f.eks. til at adskille køkkenhaven fra prydhaven. Eller simpelthen bare for at inddele haven i nogle rum, så den bliver mere spændende at bevæge sig rundt i. Inde i haven behøver de dog ikke at være så store som dem ud mod vej og skel. Haverummene må jo endelig ikke blive for små og indelukkede. Lave uklippede hække af blomstrende buske som sargentsæble, spiraea og potentilla er gode fordi de også giver farver samt er nemme at holde. En liguster er også god her fordi den kan holdes både lav og slank samt bliver meget tæt ved korrekt klipning. Den er også mere eller mindre grøn hele året hvis den skal skjule havens rodehjørne. Bøg kan på samme måde holdes lav og tæt og den er også tæt det meste af året. Bladene bliver godt nok brune om efteråret men de bliver siddende helt til det følgende forår. Nogle bander bøgehækken langt væk fordi den smider mange blade. Men selv tvivler jeg på at bøg smider flere blade end alle andre hække. Men det at den gør det på et andet tidspunkt gør måske at man ligger mere mærke til det?

Plant tæt nok

Det er meget vigtigt at en ny hæk plantes så den også bliver tæt nok i bunden, det gælder især når det er en lav hæk. Og 'tæt nok' er 4-5 planter pr. løbende meter. Hvis man planter dem længere fra hinanden f.eks. 2 pr. meter, vil hækken nok blive tæt i toppen men nede ved jorden vil der være så store huller at det mest af alt minder om ladeporte... Selve plantningen er lige ud ad landevejen: Spænd en snor ud hvor hækken skal stå, stik spaden i jorden langs med snoren så der bliver en kant, hold en plante helt ind til kanten/snoren og fyld jorden på igen. Hullet skal dog være stor nok til at roden ikke krølles sammen deri. Husk også at plante så tæt på gangstier, fliser, stenkanter og lignende at når hækken har den ønskede bredde så er der ingen bar jord mellem hækken og gangstien. Ved mange hække ser man en lille smal stribe jord, 10-15 cm, mellem fliserne og hækken. Så smal en stribe jord kan man ikke bruge til noget som helst. Der er for lidt plads til at noget kan plantes deri men det er tilpas nok til at der kommer masser af ukrudt. Rykkes hækken derimod de 10 cm længere ud slipper man for den bekymring.

Skrevet af: Webmaster, fredag den 6. oktober 2000
Senest opdateret af: Webmaster, søndag den 1. januar 2006